Facebook Pixel

Hvordan finansiere ditt kjøp i Spania.

 

7 ting du bør vite

 

Spanske banker og noen utenlandske enheter er villige til å finansiere kjøp av en bolig i Spania, og kravene for å få et boliglån er godt definert. Her forklarer vi de 7 tingene du bør vite før du tar et boliglån:

Lånebeløp

Lånebeløpet må ikke overstige 60-70% av takstverdien på boligen. Den vurderte verdien er gitt av spesialiserte selskaper autorisert av Bank of Spain. For å vurdere et lån trenger du en egenkapital på minst 50% av prisen på ønsket bolig. Husk også at du må være i stand til å oppfylle saksomkostninger og skatter ved kjøp av boligen, og dette er ikke inkludert i verdsettelsen

Gjeldsgrad

Gjeldsgraden kan ikke overstige 35% av nettoinntekten. Det vil si at summen av avdragene på det nye lånet pluss kundens lån i hjemlandet ikke må overstige 35% av den vanlige månedlige inntekten. (Eksempel: Hvis et par tjener 5 000 euro netto per måned, må summen av den nye låneavgiften sammen med de andre lånene de allerede har ikke overstige 1.750 euro)

Lånetermin

Den maksimale løpetiden for ethvert boliglån er fra 25 år (til 75 år gammel). De vanligste lånebetingelsene er mellom 10 og 20 år.

Rentesats

Boliglån klassifiseres i to typer avhengig av renten:

  • Variabel. Det vanligste boliglånet vil være knyttet til 12-måneders EURIBOR og legge til en differensial som for øyeblikket er -og avhengig av enhet vil være mellom 1,45% og 2%, og vil bevege seg i henhold til svingninger i EURIBOR.
  • Fast. Stadig flere boliglån signeres med en fast rente i nærheten av 4% – 5%, noe som gjør at nedbetalingen kan betales månedlig uten overraskelser av endringer på renten.

Provisjoner og utgifter

Banken vil normalt belaste et beløp som varierer fra 1 til 2% av lånebeløpet som et oppstarts gebyr. Kunden må også regne med kostnadene for taksering eller verdsettelse. Alle andre utgifter og skatter må banken påta seg siden nye boligloven i 2019 trådte i kraft.

Tidlig Tilbakebetaling

Gebyrene for tidlig tilbakebetaling kan ikke overstige 0,25% i løpet av de første tre årene av lånet. For lån med fast rente, stiger disse gebyrene til 2%. Disse gebyrene blir satt ved delvis eller full tilbakebetaling av boliglånet. Disse gebyrene kan man oftest komme til en enighet om, spesielt for delvis tilbakebetaling.

Kredittmeglere

I noen finanskulturer råder hjelpen fra et finansielt rådgiverselskap eller en profesjonell, andre foretrekker å forhandle direkte med banken. Til tross for at de har en ekstra kostnad så forenkler økonomiske rådgivere valget av det beste lånet. De sammenligner tilbudene fra flere enheter og gir råd om de forskjellige mulighetene for lån før du engang snakker med bankene. 

Hos Medland har vi en bred liste over samarbeidspartnere som kan hjelpe deg med å velge din beste rådgiver. Som en siste anbefaling mener vi at det er viktig at du kjenner til dine finansieringsalternativer og muligheten til å få et lån i Spania før du vurderer en visningsreise. Dette sparer deg for både tid og penger, og selv om du kanskje ikke kan få det beløpet du ønsker kan du alltid snakke med din lokale bank for å vurdere å finansiere i landet ditt.